Benny Lindelauf

Meer theater »

theater

De Notenkraakster

2022

Iedereen kent het beroemde ballet van ‘de Notenkraker’ met de wellicht nog beroemdere muziek van Tsjaikovski. Maar het echte verhaal waarop deze voorstelling is gebaseerd kennen maar weinigen. Over een kwaaie muizenkoningin, een triljoen muizen, een betoverde prinses en Grootvoet, de kokshulp met de schoenmaat van iedereen op het kasteel.

Verteller: Kiki van Aubel

Een samenwerkingsproject tussen het Laagland en Philharmonie Zuid Nederland

De voorstelling zou kerst 2021 gespeeld hebben in een aantal theaters in Nederland, maar door een nieuwe lockdown als gevolg van corona moesten alle theaters dicht. Het stuk staat nu gepland voor kerst 2022. We keep our fingers crossed…

________________________________________________

Ingeblikt Mars!

2021/2022

Theater Totaal is een theatergroep voor mensen met een verstandelijke beperking. Met de artiesten en muzikanten van de groep schreef ik de voorstelling ‘Ingeblikt Mars’ ter ere van hun 25 jarig bestaan. Het ruimteschip ‘Totalos 1’ is al 25 jaar op zoek naar een nieuwe thuisplaneet. 25 jaar op reis door een oneindige grenzeloze ruimte. De bemanning is elkaar ondertussen spuugzat. Hoe hou je de moed erin als alles tegenzit? Als je opgesloten zit en het uitzicht nooit verandert?

Het maken van de voorstelling was een heftige ruimtereis op zich: corona kwam, ging en kwam weer terug, beperkingen werden opgelegd, opgeheven en opnieuw opgelegd en dat alles had ingrijpende consequenties voor het maak- en repetitieproces. En al pakten zich voor het einde van het repetitieproces opnieuw donkere wolken samen, we hielden de moed erin. Tot vlak voor de première opnieuw alle theaters dichtgingen.  Life imitates art: Hoe hou je de moed erin als alles tegenzit? Als je opgesloten zit en het uitzicht nooit verandert? Uiteindelijk heeft theater Totaal de voorstelling één keer gespeeld, een gestreamde voorstelling waarbij het publiek thuis meekeek. Nu is de hoop dat we in 2022 de voorstelling alsnog live mogen gaan spelen. To infinity and beyond!

In opdracht van Theater Totaal

Eindregie: Elma ten Boekel

spel en muziek: acteurs en muzikanten van Theater Totaal

 

________________________________________________

Cinema Royal

 

2021

Cinema Royal is een ode aan de mooiste bioscoop van Limburg: de Royal in Heerlen. De voorstelling van het Laagland werd gepresenteerd op het Cultura Nova Festival in augustus 2021. Ze kwam tot stand aan de hand van interviews die ik hield met oud-werknemers en publiek van de bioscoop.

In Cinema Royal volgen we het vaste personeel van de bekendste bioscoop van Heerlen en omstreken. In de loop der jaren zijn ze één geworden met het meubilair. Dag na dag wordt alles op alles gezet om de filmbezoeker de mooiste ervaring te geven. Maar dat gaat niet van een leien dakje, al helemaal als de hoofdfilm op een dag spoorloos is verdwenen.

regie: Inèz Dersken & Annelies van Wieringen

spel: Kiki van Aubel, Ilse Geilen, Quincy Grootjans, Ad van Iersel, Peter Schaap, Martijn van der Veen, Mandy Verboeket én jong talent van theaterwerkplaats Jong Laagland &Vista College Heerlen.

 

 

________________________________________________

Kanonnenvoer

2020/2022

Kanonnenvoer’ is een bewerking van het met de Gouden Lijst bekroonde boek ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’.

Het stuk ging februari 2020 in première, maar kwam in maart abrupt tot stilstand toen Corona over de wereld woei.

Twee jaar later werd het stuk hernomen. Aan tafel!!

regie: Lennart Monaster

spel: Bart Sietsema, Dion Vincken, Jessie Wilms, Gijs Nollen, Folmer Overdiep

in opdracht van  Het Laagland

________________________________________________

reprise Icarus, het vliegen is allang begonnen

icarus-marijke-de-gruyter-jet-vervest

De voorstelling ‘Icarus, of het vliegen is allang begonnen’ zal vanaf 2017 in reprise gaan en scholen bezoeken in Zuid Holland. Het stuk was eerder te zien bij de Toneelmakerij te Amsterdam en is nu een co-productie met NT Jong.

________________________________________________
Meer theater »