Benny Lindelauf

nieuws

Tortot in het theater

30/05/2019 · 18:06

Het kan soms raar lopen met verhalen. Een jaar of tien geleden kreeg ik de vraag van theatermaker Dick Hauser om een tekst te schrijven voor één acteur. Omdat ik alleen maar wist dat het over een kok in de oorlog moest gaan, bedacht ik dat het eerst handig zou zijn om die tekst dan als verhaal te schrijven. Dat verhaal werd een solovoorstelling, die ‘Rauwe veldsla en Gebakken Soldaat’ heette. Het stuk speelde maar kort. Soms gaat dat zo. Het oorspronkelijke verhaal bleef verweesd in mijn computer wonen, tot ik het op een moment van verveling opende en de tekst van zo’n vijfentwintig pagina’s las. Daar moet meer inzitten dacht ik en ik begon aan het boek dat als titel ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’ zou krijgen . Eind goed, al goed, dacht ik. Maar nog bleek het verhaal zijn eindpunt niet te hebben gevonden. Lennart Monaster, regisseur van het Laagland, las het boek en was meteen verkocht. Hij vroeg: ‘Kun je daar geen toneelstuk van maken?’ Ik schoot in de lach en zei: ‘Dat heb ik al gedaan.’ Maar ja, die oorspronkelijke voorstelling had inmiddels weinig meer te maken met het boek dat ik had geschreven. Dus dat stuk? Dat schrijf ik nu gewoon opnieuw. Onder de titel ‘Kanonnenvoer’ creëert het Laagland een muzikaal slagwerkspektakel dat theaters in Nederland en België vanaf 1 februari 2020 onveilig zal maken. De speellijst vind je op www.hetlaagland.nl